Sortida a Manlleu i Roda de Ter 4t ESO

El dijous, 29 de novembre, tot l’alumnat de 4td’ESO va fer una sortida combinada de Socials i Llengua Catalana a la comarca d’Osona, concretament a Manlleu i Roda de Ter.

A Manlleu, en el marc de l’estudi de la revolució industrial i de la indústria tèxtil a Catalunya, van visitar l’antiga fàbrica de Can Sanglas, avui Museu Industrial del Ter. Allà varen endinsar-se en la vida de les “fabricantes o xinxes”, varen constatar les diferències de vida entre una fàbrica al poble i un colònia manufacturera i varen veure, in situ, com funcionava una turbina que, aprofitant l’aigua d’un canal d’industrial, movia les màquines de la fàbrica. Per acabar, varen fer un joc de rol contextualitzat a Manlleu l’any 1900que consistia en debatre des dels diferents punts de vista (obrers, sindicalistes, alcalde, propietari) la instal·lació d’una nova fàbrica tèxtil al municipi.

A Roda de Ter, commemorant els quinze anys de la mort del “poeta del poble” Miquel Martí i Pol varen fer una ruta literària i vital pel municipi, resseguint les petjades del poeta. De la seva casa natal, a la fàbrica on treballà i inspirà part de la seva obra, la Blava, passant per la casa que habità, i que serà properament seu del futur museu, racons del poble, per a acabar al cementiri on reposa, en un nínxol humil com humil fou la seva vida. Els alumnes llegiren i recitaren poemes durant tot el trajecte.

Professorat i alumnat s’ho va passar molt bé. Va ser una experiència cultural molt gratificant per a tots. Per repetir.

“Tot està per fer i tot és possible”.